fredag 1 januari 2010

Det nya året

Nu då det nya året inletts får jag väl försöka ta mig ur min julkoma. Julen firades hemma hos oss i år och till och med två tomtar kom på besök. Jag fick en ny dator vilket betyder att jag antingen varit snäll nån gång under året eller så var det mina föräldrar som var givmilda. Jag tror inte vi ska fundera nå djupare på vilket som stämmer...


Iallafall har vi en riktig Kalle Anka gran i år. Det är nästan så man bara väntar på att Piff och Puff ska komma skuttande på en gren.


Nyåret firade jag på villan med goda vänner. Vi kör med knytkalasmodellen så blir det inte så mycket slit för en person. Jag hade ansvar för efterrätten som många gånger förr. Denna gång blev det dumlemousse med kanderade nötter enligt ett recept som jag hittat på nätet. Ifall det är någon som tycker att det låter smaskens så kommer receptet här:

Dumle-mousse
4 port
1 påse dumle
3 dl vispgrädde

nötbräck:
4 msk strösocker
2 msk smör
en rejäl näve blandade nötter (tex mandel, hasselnötter och pekannötter)

Dag 1: Klipp dumlen i bitar och lägg i en bunke. Värm grädden i en kastrull. När den börjar koka så häll den över dumlen och rör tills allt har smält. In i kylen över natten.

Dag 2: Lägg socker, smör och nötter i en stekpanna på medelvärme. Rör försiktigt då och då. När sockret smält och börjar bli brunt så häll ut nötblandningen på bakpapper och låt svalna. Krossa det sedan grovt med kniv.
Ta fram smeten och vispa med elvisp till önskad konsistens.
Lägg upp i portionsglas/skålar och strö nötkrosset över. Servera.


Sammanlagda tiden det tar att göra efterrätten är inte mycket även om man måste börja en dag på förhand. Sen gjorde jag nog nötterna före fastän det står att man ska göra det på andra dan.


M

2 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Hej på er!
Tack för hälsningen. Jag har faktiskt varit in här ett par gånger men inte kommit mig för att skriva något. Nu har jag gett er en utmaning på min blogg :)
Ha det bra!

Mia sa...

Den efterrätten gjorde verkligen succé! Helt fantastiskt gott!